Lovor višnja

Prunus laurocerasus L.


Carstvo: Plantae

Koljeno: Magnoliophyta

Razred: Magnoliopsida

Red: Rosales

Porodica: Rosaceae

Rod: Prunus

Vrsta: Prunus laurocerasus L.

KARAKTERISTIKE: Lovor višnja (Prunus laurocerasus L.) zimzeleni je grm iz porodica ruža koje može narasti do visine od 5 metara, premda postoje i iznimno veći primjerci. Kora je sivosmeđa. Listovi su duguljasti, ušiljenog vrha, tamnozelene boje, kožasti i sjajni. Naličje lista svjetlije je boje. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u do 15 cm dugim grozdovima. Cvatu u travnju i svibnju oko 20 dana. Plodovi su okruglasti, tamnocrveni plodovi.

STANIŠTE: Samoniklo raste na području istočne Europe i u Maloj Aziji. Često se sadi kao ukrasni grm. Prilagodljiva je vrsta, te joj odgovara i sjenovito i sunčano mjesto. Otporna je na mraz, prikladna je i za sadnju u gradskim naseljima, jer dobro podnosi onečišćenje okoliša.

NAČIN RAZMNOŽAVANJA: Razmnožava se sjemenom, korijenovim izdancima, položenicama i reznicama.

UPOTREBA: Svi dijelovi biljke su otrovni jer sadrže amigdalin koji se razgrađuje u cijanovodičnu kiselinu. Konzumacija dijelova ove biljke može izazvati lupanje srca, povraćanje, gušenje, te u najgorem slučaju smrt.

ZAŠTITA: Iako je biljka vrlo otporna, može ju napasti bolest čiji su uzročnik gljivice. Najčešće obolijeva mlado lišće, iako u ekstremnim slučajevima može oboljeti i cijela, uslijed čega dolazi do opadanja lišća. Zaražene dijelove biljke potrebno je potpuno ukloniti.

 

IZVOR LITERATURE:

www.plantea.com.hr

www.vrtlarica.hr/sadnja-uzgoj-lovorvisnje/