Japanska trešnja

Prunus serrulata Lindl.


Carstvo: Plantae

Koljeno: Magnoliophyta

Razred: Magnoliopsida

Red: Rosales

Porodica: Rosaceae

Rod: Prunus

Vrsta: Prunus serrulata Lindl.

KARAKTERISTIKE: Ukrasna trešnja ili japanska trešnja (Prunus serrulata) je ukrasno drvo koje potječe, kako i sam naziv kaže, iz Japana, gdje je jedna od najcjenjenijih biljnih vrsta. Vrlo je otporna na gradska onečišćenja te se s toga može naći i u samom centru grada. Stablo može narasti do 12m sa širokim granama. U proljeće, stablo je puno lijepih cvjetova atraktivne roze boje koje mnogi vole koristiti kao ukrase, zato je i dobila drugi naziv ukrasna trešnja.

NAČIN RAZMNOŽAVANJA: Japanska trešnja razmnožava se tako da joj se u vrijeme kada nije u fazi vegetacije obrezuju grane. Grane se obrezuju otprilike 2cm ispod pupa i 3-4cm iznad pupa. Odreže se otprilike 10 grana i zajedno ih se sveže te stavi u pijesak ili humus, a nakon nekoliko mjeseci trebale bi izrasti žile.

STANIŠTE: Porijeklom je iz Japana, Kine, Koreje i Rusije, ali danas je  rasprostranjena po cijelom svijetu.

LJEKOVITOST: Japanska trešnja razmnožava se tako da joj se u vrijeme kada nije u fazi vegetacije obrezuju grane. Grane se obrezuju otprilike 2cm ispod pupa i 3-4cm iznad pupa. Odreže se otprilike 10 grana i zajedno ih se sveže te stavi u pijesak ili humus, a nakon nekoliko mjeseci trebale bi izrasti žile.

ZAŠTITA: Japanske trešnja uzgaja se kao ukrasno drvo te nema neku veliku prehrambenu vrijednost. Uzgaja se na sunčanim područjima sa vrlo plodnom zemljom. Raprostranjena je diljem svijeta. Unosa u zemlje poput SAD-a, Koreje i Kine. Zakonom nije zaštićena, ali radi tradicije u Japanu je vrlo cijenjena te se pazi kako se ne bi uništila.

 

IZVORI: 

https://www.drijen.hr/product/japanska-tresnja/

dep.life/sakura-ljekovita-ljepotica/

www.vrtlarica.hr/sadnja-uzgoj-japanske-tresnje/